Bu sayfayı yazdır

Parke Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zamanla değişen ve -hala değişmekte olan- dekorasyonda parke yeniliği geldiğinde insanlar ciddi anlamda yeni bir icat olan parkeye ilgi göstermişlerdir. İlk başlarda iç mekanda kullanılmak için tasarlansa da dekorasyon zevkinin değişmesi ile beraber hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilen yer döşemeleri uygulama konusunda da birçok çeşide sahiptir.

Buna göre yer döşemesi seçimi yaparken önce ihtiyacımızı belirlememiz gerekir. Her ihtiyaca göre çeşitleri bulunmaktadır. Uygun parke seçiminin püf noktalarını bilmek size büyük kolaylık sağlar. İsim konusunda çok karıştırılmakla beraber birbirlerinden farklı olan temelde iki önemli çeşidi sayabiliriz. Bunlar lamine ve laminanttır. Lamineler 16-24 mm kalınlıkları arasında ağaçtan imal edilmektedir. Laminantlar 7-10 mm arasında mdf’nin üzerine lamine kaplanarak yapılmaktadır.

Lamine parkeler 16-24 mm arasındaki ağaçlardan imal edilmiştir. Bunların üzerine cila sürülebilir. Hatta bir kaç sefer sistre yapılıp yine cila sürülebilmektedir. Laminant parkeler ise 7-10 mm mdf’lerin üzerine lamine preslenerek imal edilir. Bunların ev için olanları daha yumuşaktır. İş yerleri için yani daha yoğun olan yerler için yüzeyleri sertleştirilmiş çeşitleri mevcuttur.

Parke seçimindeki en önemli kıstas kullanılacak alandaki insan yoğunluğudur. Daha yoğun yerlerde daha sert, daha az yoğun yerlerde daha yumuşak çeşit kullanılmalıdır. Parke almaya giderken duvar ölçülerimizi de alıp gitmemiz daha hızlı bir seçim yapmamızı kolaylaştırır.